İstanbul bu projeyle kurtulacak

İBB Başkanı Kadir Topbaş, beklenen depreme yönelik geliştirdikleri projeyi açıkladı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Deprem Dönüşüm Projesi’ne yönelik eleştirilere “10 ilçeden 6 tanesi öncelikli. İstanbul’un tamamı düşünüldüğünde, yapılar kendi rantını kendisi oluşturacak. Bahsedilen rant binada yaşayanlarla ilgili, başkalarına rant sağlanması söz konusu değil” yanıtını verdi.
İstanbul büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Deprem Dönüşüm Projesi’yle ilgili yaptığı “Yıkılma riski olan apartmanını yıkana daha fazla kat izni vereceğiz” açıklaması rant eleştirilerini de beraberinde getirdi. Topbaş dün yaptığı açaklamada rant iddialarına yanıt verdi.

RANT BİNADA YAŞAYANLARLA İLGİLİ

Vatan'ın haberine göre, Topbaş, başta riskli bölgeler olmak üzere, belirlenen hasarlı binaların yıkılıp, arsalarının birleştirilerek, yeni yapılacak depreme dayanıklı binalarda kat sayısını artırmayı planlayan Deprem Dönüşüm Projesi’yle ilgili eleştirileri şöyle yanıtladı: “Bahsedilen rant binada yaşayanlarla ilgili, başkalarına rant sağlanması söz konusu değil. Arzu ettiğimiz, İstanbul’da kentsel dönüşümdü. Ama ana muhalefet başta olmak siyasi partiler bunu manipüle ettikleri için vatandaş tedirgin oldu. Ciddi deprem riski taşıyan İstanbul’da, tedirgin olduğumuz yaşam alanlarını yeniden elden geçirmek ve riski azaltmak zorundayız. Bununda yolu da, güçlendirmenin çok fazla sonuç vereceğini düşünmüyorum çünkü bu yapıların elden geçirilmesi.”

İMAR ARTIŞI VERİLECEK

“Özellikle 98 öncesi yapılar başta olmak üzere kentsel dönüşüm yapamadığımıza göre, Deprem Dönüşüm Projesi adı altında biz bu yapı alanlarına yöneldik” diyen Topbaş, “Belirli oranda imar artışı vermeyi düşünüyoruz... Biz yeni öngördüğümüz imar artışlarında, getireceğimiz şartlarda yol genişliklerini, bina altı otoparkları, yeşil alanlarını planlıyoruz. Yani otopark ve yeşil alan da artacak” şeklinde konuştu.

6 İLÇE ÖNCELİKLİ

“İstanbul’da nüfusun yüzde 50’sinin yaşadığı risk alanları” diyen ve Bakırköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Güngören, Bağcılar’ın ismini veren Topbaş, “10 ilçeden 6 tanesindeki tarama bitti ve öncelikli yerler burası. İstanbul’un tamamı düşünüldüğünde, yapılar kendi rantını kendisi oluşturacak. İstenirse KİPTAŞ istenirse de müteahhit firmalarıyla anlaşılabilir...Daha kaliteli daha düzgün daha mükemmel bir şehir ortaya çıkarmak zorundayız; İstanbul artık bunu hak ediyor. Bu projenin bazı olumsuz yanları da var ama olumlu yanları o kadar çok ki onları hiç konuşmamak lazım. Yine bunun karşısında duracak insanlar olacak ama benim ne söylemek istediğimi halkım anlıyor ve onlar bize güveniyor” dedi.

Kaynak: Yazete


0 yorum:

Yorum Gönder