Jose Mourinho'nun şifresi çözüldü

Portekizli hoca Jose Mourinho'yu dünyanın en iyileri arasına sokan şifreler çözüldü.


Mourinho kariyerinde 17 kupa zaferi yaşarken Şampiyonlar Ligi kupasını iki farklı ekiple kazanan Ernst Happel ve Ottmar Hitzfeld’den sonra 3. teknik adam olmuştu.

5 DİL KONUŞUYOR

Portekizce dışında, İtalyanca, Fransızca, İngilizce ve Katalan dilini de konuşabilen Mourinho karısı Tami ile 1989’da evlendi. Mourinho’nun Matilde ve Jose Junior adında iki çocuğu var.

Karizmatik, taktik deha, sivri dilli, antipatik ancak kariyerinde kazanmadığı kupa yok. Porto, Chelsea ve Inter’den sonra şimdi R.Madrid’de bütün ezberleri bozuyor.

Dünyanın en iyi hocası olarak kabul gören Jose Mourinho bu sefer de İspanya’da yeni bir devrime imza attı. Porto ve Inter’le Şampiyonlar Ligini kazanan ayrıca Chelsea ile 2 sene üst üste İngiltere’nin en büyüğü olan Portekizli hoca, şimdi de Real Madrid’in başında aynı güçlü otoriteyle dünya yıldızı oyuncularını yönetiyor. Uzun zamandır iç saha maçları öncesi kamp yapmayan Beyaz Şimşekler, Mourinho’nun gelişiyle birlikte artık her maç öncesi kampa giriyor. Gittiği her takıma disiplin anlayışını götüren 47 yaşındaki teknik adamın 10 altın kuralı var.

İŞTE Mourinho’yu dünyanın en başarılı hocası yapan, vazgeçmediği prensipleri:

1- Tek patron o

Takımla alakalı her şeyin tek sorumlusu o. Hiçbir şeyi tesadüfe bırakmıyor. Antrenman merkezinde görevli temizlikçi kadınla bile konuşuyor. Detaylı olarak bütün çalışma saatlerini ve ne zaman nerede temizlik yapıldığını öğreniyor.

2- Önce disiplin

Her oyuncuya daha ilk toplantıda “Kim olursanız olun ve ne kadar para kazanırsanız kazanın. Benim takımımda hak eden oynar” diyerek kimseye muhtaç olmadığını ve tek patronun kendisi olduğunu ortaya koyuyor. Geç gelen idmana katılamıyor. Sakatlar 1 saat erken gidip doktor kontrolünden geçmek zorunda. Otobüste telefon yasak değil ama sessize alınması şart. Yüksek sesle müzik dinlemek kesinlikle yasak.

3- Biz bir takımız

Valdebebas’daki idman merkezinde bir dinlenme alanı var. Her gün mutlaka buluşulup konuşuluyor. En ustadan yeni gelene kadar kerkes istediğini söyleyebiliyor.

4- İdmanın hakimi!

Böylece oyuncuların az efor sarf etmelerini engellemek istiyor. Antrenmanda hep sertlik ve vücut teması istiyor. Sürekli faul bekleyenlere “Bunlara İngiltere’de gülüyorlar” diyor.

5- Otel kuralları

Her iç saha maçından önceki gün hep aynı otelde kampa giriliyor. Mini barları boşaltıp, paralı kanalları kapattırıyor. Oda servisi de yasak. Hep birlikte kahvaltı değiştirilemez bir kural. Oyuncuların yedikleri ve içtikleri kontrol altında. Maç günü öncesi kola gibi içecekler de yasak.

6- İdman stratejisi

Hepsini son detayına kadar hazırlıyor. Rakibin güçlü yönleri ve zaafları hakkında bazen 100 sayfayı geçen raporlar hazırlıyor. Kırmızı kart ile eksik kalabileceklerini düşünüp 10 forveti altı savunmacıya karşı oynatıyor. İdmanlar 90 dakika sürüyor. Neredeyse her idman topla yapılıyor.

7- Kulübün tarihi

Morinho kulüpten tarihini ve geleneklerini iyi bilen bir yardımcı ile çalışıyor. Ekibe daha gelmeden Real’in efsane oyuncusu Raul ile devamlı konuştu. Kitap tanıtımına gitti ve vedasını da organize etti.

8- Tutumlu

Maikon, Kolarov, Gerrard ve Di Maria’yı istemişti. Ama bu isimlerden sadece Di Maria transfer edildi. Real yönetimine “Sakın bu talep edilen ücretleri kabul etmeyin. Bunlar uçuk rakamlar” diyerek oyuncuları istemesine rağmen yönetimi baskı altında tutmamak için transferden vazgeçiyor.

9- Gençlere ilgisi

Devamlı genç takımların maçlarını izliyor. Daha ilk senesinde genç takımdan Mateos ve Morata’yı ana kadroya aldı. Onlarla yakında ilgileniyor.

10- Medya ilişkileri

Bütün sorumluluğu üstüne alıyor. Her medya buluşmasında bütün dikkatleri bilerek üzerine çekiyor. Bazen bilerek tepki toplamak için sivri konuşuyor. Böylece hep çok tartışılan oyuncular artık medya tarafından rahat bırakılıyor.

Kaynak: Yazete


0 yorum:

Yorum Gönder