Sanayi üretim rakamları umut verdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı Ağustos ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Yüzde 7,5'larda bir artış bekleniyordu. Beklentileri aşan sanayi üretim rakamları 9 aydır artışını sürdürüyor.


Sanayi üretim endeksi Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,0 artarken, bir önceki aya göre de yüzde 4,1 geriledi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2010 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,9, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 15,7 arttı.

Türkiye'de, sanayi üretimi ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,0 artarken, bir önceki aya göre yüzde 4,1 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı Ağustos ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Sanayi üretim endeksi temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 artmış, bir önceki aya göre ise yüzde 0,3 azalmıştı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2010 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı endeksi yüzde 15,7 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks 2010 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 arttı, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,7 artış gösterdi.

ANA SANAYİ GRUPLARI

Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 22,1 ile sermaye malı imalatında görüldü.

Bu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde enerji imalatı yüzde 12,7, ara malı imalatı yüzde 10,7, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 7,1, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 6,5 arttı.

İMALAT SANAYİ ALT GRUPLARI

İmalat sanayi üretim endeksi, alt gruplarının ağustosta 2009 yılının aynı ayına oranla yüzde değişim oranları incelendiğinde en yüksek artış yüzde 47,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü.

Bunu yüzde 27,7 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı, yüzde 24,1 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, yüzde 19,6 ile kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, yüzde 16,3 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı ve yüzde 15,9 ile elektrikli teçhizat imalatı izledi.

AA - Haber7


0 yorum:

Yorum Gönder